söndag 20 september 2015

Fas?

Bloggläsare: är alla 12 - 13-månaders jobbiga?
Lagom tills att jag ska publicera det här märker jag att fasen möjligtvis är på väg att gå över, men ändå, låt mig berätta:
Sedan ett tag är Disa väldigt, väldigt klängig och gnällig. Hon vill vara i famnen hela tiden, utom när någon sitter på golvet med henne och leker. I början tyckte jag att det var mysigt, och gulligt när hon ställde sig och drog i våra ben och ville bli upplyft, hur mysigt är det inte att ha ett litet barn i famnen?
Men ju mer famn hon behövde desto mer insåg jag att det inte går att göra så mycket när man håller i ett rörligt barn. Det visste jag ju redan, men tidigare kunde jag sätta ner henne eller distrahera henne med en leksak. Nu klänger hon så i benet att hon trillar omkull om jag rör mig, och gnäller och gnäller och gnäller och gråter om hon inte får som hon vill. Förkyld har hon dessutom varit, så jag har haft snor och tårar och saliv överallt på kroppen och kläderna.
Det måste vara någon fas. Hon har utvecklats så mycket på kort tid och håller dessutom på att lära sig att gå. Hon behöver mer närhet nu en tid. och hon får det. Men ibland måste jag släppa henne för att fixa mat till henne, eller för att göra oss i ordning så vi kan gå ut. Det viktigaste liksom. Resten - disk, matlagning, plocka undan leksaker och böcker från golvet, slänga blöjor, tvätta, vattna... det får bli någon annan gång, när det är möjligt. När vi är hemma alla tre.
(Vi lämnade henne till svärföräldrarna förra söndagen för att komma ikapp med alla hushållssysslor och laga mat att frysa in.)

I alla fall. Den är så tröttsam, den här perioden. Det är så lätt att förlora tålamodet.
En kväll när Jesús kom hem lämpade jag över den gnällande Disa till honom med orden Jag har hört det där ljudet sedan hon vaknade i morse! Jag orkar inte mer! Och så stängde jag in mig i sovrummet, arg som sjutton, och låg och stirrade i taket.
I fem minuter.
Sedan var det mat.
Och lillan gjorde något som fick mig att le och hjärtat att smälta.
Konstig tid. Känslorna svajar mellan blixtilska och ren kärlek många gånger om dagen. För den där ilskan går så snabbt över. Disa som ser mig i ögonen och säger något, som ger mig något i handen, som leker kurragömma med mig, som trött lutar huvudet mot min axel, som sover sugandes på pekfingret, som mycket stolt ställer sig upp alldeles själv, utan stöd och ser efter så att jag har sett det, som ger mig kycklingen för att jag ska vrida upp den så att den smattrar omkring på golvet.
Du milde vad jag tycker om den här ungen. Hon kommer nog aldrig att begripa hur mycket, såvida hon inte får barn själv.



Egna erfarenheter?

18 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var helt klart lite jobbigt ibland i vissa åldrar men jag kommer inte ihåg exakt när, bara att jag bar på dem för jämnan, och när de är förkylda klänger och gnäller de ju extra. Allt går över i alla fall, går över i något annat minst lika spännande, men visst är det så att man behöver stänga dörren om sig ibland och ta några djupa andetag, eller ta en promenad eller så..

      Radera
    2. Jag marker antligen att det faktiskt handlar om faser. Och att barnet har forandrats nar det varsta ar over. Du milde sa D har utvecklats det senaste! Hinner inte riktigt med!

      Radera
  2. Bärsele! ...och appen wonder weeks!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wonder weeks? Maste kolla. Barsele har jag hallit upp med ett tag, sedan D borjade dra mig i haret sa fort jag satte henne dar.

      Radera
  3. Japp! Och jag tyckte DET var jobbigt....NU, när han är två är det VÄRRE! Bara massa NEJ, NOPE, NO. Och massa gnäll. Vägrar äta, vägrar göra nånting ibland. Men så ler han så där sött, säger några söta ord och så är allt glömt :) Nästan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Varre! Jag har att se fram emot? :-)

      Radera
    2. Haha yep runt 2 är världsklass värst. Stunder där man verkligen undrar varför man skaffade barn, vad man gör för fel, och blir riktigt, riktigt arg och frustrerad. Det är dâ man verkligen utvecklas som mamma i skenande takt...Ettâringar är plättlätta hehe. Men sedan tyckte jag att det bara blev lättare efter värsta trotsen... OCH det finns ungar som aldrig trotsar som tvââringar. Vi känner en sâdan... vi själva kunde typ inte gâ ut pâ ett halvâr utan totalt kaos med hela familjen utmattad... men har hört av vänner att sexârsâldern ocksâ är superjobbig.... men ja individuellt... och kanske att tjejer mognar lite snabbare för de är ofta lite tidigare med att prata och kanske lite mindre ursinniga om man har tur? Vi hade halvtimmes vredesutbrott typ dagligen. Vet inte om bara mitt barn... men tror inte han är helt ensam...

      Radera
    3. Oj du milde... Var det sa illa?
      Skont att det gar over, men medan det pagar... hu!

      Radera
  4. Jag läste en bok som handlar om utvecklingssprång och just när det håller på så är det så himla jobbigt! Men dagen efter så är klivet gjort, något har fallit på plats i barnets hjärna och allt är frid och fröjd igen.

    Tills nästa språng...

    Det finns de som tror att människan har denna typ av språng hela livet. Skulle i så fall förklara en hel del. Eller bortförklara. Tänk er två vuxna människor som pratar:
    - Vad du är sur och gnällig då!
    - Jamen allt är så jobbigt, jag är mitt uppe i ett utvecklingsspång. Kan vi ta det här imorgon? Tror det är över då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha!
      Hela livet? Spannande tanke.
      Det ar lite fridsammare nu, utom nar vi ar i koket... eller jag gar till ett annat rum.

      Radera
  5. Jo tyckte min ettåring var jobbig. Tror det är en fas. Sedan hade vi det lugnt i 6 månader. Men ettåringar kräver ju väldigt mycket passning. Man kan börja mjukt med orden ja och nej. Att vissa saker får man inte göra. Och gå gå gå gå....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja, mycket passning!
      Sex manader till nasta? Puh...

      Radera
  6. Helt klart en övergående fas! I har haft massor! Precis när man börjar känna att man totalt misslyckats med all form av uppfostran och att man troligen måste gå till en psykolog för att man är helt körd som förälder, så går fasen över och allt är frid och fröjd ett tag. Det är tänder som gör ont, kroppen som förändras och vill göra nya saker, för att inte tala om den mentala utvecklingen, som tar språng (tror på det Emma skriver) och blir lite överväldigande för barnet. Tänk dig själv om vi som vuxna skulle utvecklas och lära oss nya saker i samma takt som en 1-åring... då skulle vi nog också bli lite omtumlade och stundtals trötta och griniga! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte tankt sa. Blir trott av tanken. En sadan utvecklign som vuxen...
      Det hander ju otroligt mycket med ett litet barn. Tank, for ett ar sedan kunde D inte lyfta huvudet sjalv. Nu tar hon telefonen och latsaspratar i den!

      Radera
  7. Stor kram vännen♥ och jag lovar, det kommer gå över men det är tufft när man är mitt uppe i det. Och man får lov att tycka det är jobbigt, det innebär ju inte att man är en dålig förälder eller älskar sitt barn mindre. Det innebär bara att man är mänsklig.

    Ta hand om varandra.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja. Det AR ju jobbigt. Mycket jobbigt ibland. Samtidigt ar det har barnet det basta jag vet i varlden. Hon ar fullkomligt fantastisk.

      Radera

ny gadget

ny gadget